I love Erasmus Rome

Az Erasmus+ Youth @t work program keretén belül lehetőségünk nyílt ellátogatni Olaszország mesés fővárosába, Rómába, ahol 2016. január 17. és 23. között egy fantasztikus hetet tölthettünk el Barna Enikő és Hodossy-Takács Krisztina tanárnők kíséretében. A delegáció tagjai a 11. osztályos Barta Ivett, Csatári László, Mostafa Mousa és Nagy Bettina voltak.

A kora reggeli órákban indultunk el január 17-én, vasárnap a Dóczy udvaráról az iskola kisbuszával. Egy kisebb kávészünet után megérkeztünk a Liszt Ferenc repülőtérre. Bár a becsekkolás nem ment zökkenőmentesen, az utunk további része annál nagyszerűbb volt.

A Fiumicino reptéren már kellemesebb hőmérséklet fogadott minket, ahol a csomagjaink átvétele után megkerestük a kisbuszunk sofőrjét. Egy tipikus olasz bácsit ismerhettünk meg a személyében, aki bár elég kedvesen és udvariasan próbálkozott az angollal, mégis az olasz nyelv mellett maradt, így Enikő tanárnő volt a társasága.

Mivel már két óra körül elfoglaltuk a szállásunkat, a délután további részében nyakunkba vettük Rómát. Néhány olasz fogadó diák segítségével eltájékozódtunk, és útnak indultunk a város szívébe. Ezen a „nulladik” napon megnéztük a főbb nevezetességeket, mint például a Trevi kutat, a Pantheont és a Colosseumot. A szeles napot egy pizzázóban zártuk, ahol megkóstolhattuk a híres olasz pizzát. Visszaérkezve a hotelbe még megismerkedtünk a megérkezett delegációkkal, majd egy rövid beszélgetés után nyugovóra tértünk.

Az első nap délelőttjét olasz fogadódiákjaink iskolájában töltöttük, ahol labdajátékokra került sor. Betekintést nyerhettünk a FabLab nevű programba, ahol a diákok maguk tervezik és építik robotjaikat, 3D-s nyomtatóikat. A hotelhez közeli étteremben ebédeltünk, majd a Dolce Vita című film nyomán jártunk be tereket (PiazzaNavona, Piazza di Spagna), közben próbáltuk egymást megismerni, az idegen kultúrákban elmélyülni.

19-én korán indultunk a Diadalívhez és a Colosseum-hoz, szobrokat, neves épületeket néztünk meg, többek között a Forum Romanum-ot és Victor Emanuelle emlékművét is, ahol az épület tetejéről elénk tárult Róma valamennyi szépsége. Délután az iskolában sor került a prezentációk előadására, majd kipróbálhattunk pár robotot a már említett FabLab laborban. Vacsora után delegációnk közös filmnézésre gyűlt össze, az „Angyalok és démonok” című filmmel készültünk a következő nap programjára.

A szerdai nap lassan indult: az esti filmezés miatt kicsit álmosak voltunk. Ezen a napon az úti cél a Vatikán volt, ahol a szükséges ellenőrzések után részt vettünk a Pápai audiencián több ezer ember kíséretében. Ferenc pápa üzenetét hat másik nyelvre is lefordították a nemzetek sokszínűsége miatt. A Szent Péter bazilikát megcsodálhattuk belülről is, kilépve elénk tárult a Szent Péter tér karácsonyi díszítésben. Csomagolt ebédünket már az Angyalvár kertjében fogyasztottuk el. Itt kaptunk egy kis szabadidőt nézelődésre, vásárolgatásra. A délután további részében végigjártuk az említett film helyszíneit, figyelemmel kísérve a barokk Róma legszebb helyeit. Úton-útfélen összefutottunk egy-egy művésszel, különböző zenekarok, emberi szobrok vagy szólisták szórakoztatták a turistákat. Vacsora után macedón barátainkkal sokáig kártyáztunk és szórakoztunk.

Csütörtökön egy digitális oktató központba mentünk, ahol két csapatra osztottak minket. Az egyik csapat 3D-s nyomtatóval készíthetett egy kis ajándékot önmagának, míg mi meghallgathattunkegy előadást a videó játék fejlesztéséről, aztán pedig szimulációkat próbáltunk ki. Csomagolt ebédünk elfogyasztása után visszamentünk az iskolába, ahol a záró koncert következett. Az olasz diákok rock bandáját hallgathattuk meg, akik igazán kitettek magukért dalaikkal. Végül egy jó hangulatú énekelgetésbe csapott át a koncert. Ezen az estén a megszokottól eltérően kisebb csoportokban diákoknál vacsoráztunk. Bepillantást nyertünk egy olasz család életébe, finomabbnál-finomabb tradicionális ételeket kóstolhattunk meg (a tésztán kívül is). Kellemesen telt az este beszélgetéssel, nevetéssel vagy épp egy kis FIFA játékkal. Közben tanáraink különböző nemzetek ételeivel ismerkedtek meg közelebbről.

A hét során nem lettünk kipihentebbek, így a pénteki napon az iskolában készített heti beszámolók megírása is nehéznek bizonyult gondolkodás terén. Egy kérdőív kitöltése után rövid uzsonna következett, majd kisebb csoportokban vicces, valós vagy kitalált történetet kellett írnunk a tanulás fontosságáról. Délutáni szabadidőnket egy plázában töltöttük vásárolgatva. Rendhagyó vacsoránk a tenger gyümölcsei voltak, ki lelkesebben, ki félve kóstolgatta azt. Természetesen az estéből nem maradhatott ki egy utolsó kártya-parti a macedónokkal, csodás hangulattal megkoronázva az utolsó hivatalos napunkat.

Szombaton reggeli után elbúcsúztunk a még ott lévő delegációk tagjaitól, és, bár fájó szívvel, de boldogan indultunk útnak a reptér felé.

Budapesten már korántsem Róma 15 °C-a fogadott minket, sokkal inkább -4 °C. Még egy rövid ebéd, és már Debrecen felé tartottunk tele életre szóló élményekkel, emlékekkel.

A hét során megismerhettünk hét másik kultúrát (belga, francia, macedón, német, olasz, spanyol és svéd), egy csodálatos várost, új barátságok alakultak, és magyar delegációnk is jobban összerázódott. Életünk egyik legszebb hete után kijelenthetjük, hogy ezen túl különös helyet foglal a szívünkben Róma a maga kis robogóival, pálmafáival és heves természetű sofőrjeivel együtt.