A Gömörvidék és Kassa kincsei élményprogramokkal

A Határtalanul! program keretében a 7. évfolyamos dóczys diákok tanáraikkal csodálatos, élményekkel teli három napot töltöttek 2024. május 24-26. között Felvidéken.

1. nap: 2024. május 24. péntek
Felvidéki utazásunk első állomása a rimajánosi Magyar Tannyelvű Alapiskola volt, ahol Tóth Mónika igazgatónővel és a helyi diákokkal találkoztunk. Az iskolának tíz diákja van, akiket egy tanárnő (az igazgatónő) és egy pedagógiai asszisztens tanít, 1-4. évfolyamig egyetlen osztályban, egyetlen – nagyszerűen felszerelt, színes, barátságos – tanteremben. Az igazgatónő szeretettel fogadott bennünket, egy órán keresztül mesélt nekünk az iskola és a felvidéki magyarság mindennapjairól.

Ezután Somoskő várát látogattuk meg – itt idegenvezetői tájékoztatást kaptunk a történelmi múltról. A várat évtizedekig csak a falu széléről lehetett csodálni, mivel pár méterrel került a trianoni határ mögé. Ma már szerencsére a határok átjárhatóságával gond nélkül meglátogathatjuk ezt az impozáns vulkáni csúcsra épült várat, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre. A hegy oldalában egy Felvidékhez tartozó geológiai érdekességet, a bazaltorgonákat és a kőtengert is megfigyelhettünk.

A délutánt Rimaszombatban töltöttük, ahol a belvárosi séta során a régi református gimnázium épületét is megnéztük: Mikszáth Kálmán is itt tanult 6 évig. A település egyik legjelentősebb közterülete a Tompa Mihály-tér, domináns része Tompa Mihály bronzszobra. A séta végén a Tompa Mihály Református Gimnázium igazgatónője, Molnár Beáta fogadott bennünket az új református gimnáziumban. Ő arról mesélt, hogy hogyan működik ma egy felvidéki magyar tannyelvű református gimnázium.

 

A szállás felé vezető út során Krasznahorka várát csak messziről csodálhattuk meg, mert 10 éve tűz keletkezett benne, ezért nem látogatható, de Krasznahorkaváralján, az Andrássy-emléktáblánál megálltunk egy kis időre. Az 1898-ban elhelyezett emléktábla az Andrássyak jótékony misszióira emlékeztet: az Andrássy-birtok alkalmazottai részére alapított nyugdíjalap létrehozását dokumentálja.

A szállás Várhosszúréten volt: nagyon kellemes szállás, gyönyörű helyen, barátságos vendégfogadásban volt részünk.

2. nap: 2024. május 25. szombat
Délelőtt a Szádelői fennsíkon túráztunk, mely a Gömör-Tornai-karszt egyik ékköve. Ez a vadregénye szurdokvölgy az UNESCO Világörökség részét képezi. A tanösvényen tett kirándulás valamivel rövidebb volt a tervezettnél, mert az előző napok esőzései sok sáros részt hagytak maguk után. A gyerekek nagyon élvezték, bár sokan el is fáradtak – a természeti szépségek mindenkit elvarázsoltak.

A rövidebb túra miatt fennmaradt időt kastélylátogatással töltöttük ki, a helyi idegenvezetőnknek ez a munkahelye, így körbevezetett bennünket a Betléri Andrássy-kastélyban. Az Andrássy család történetén keresztül Magyarország történelmét is mélyebben megismertük.

A délutánt Rozsnyón töltöttük, a „rózsák városában”, ahol az idegenvezetőnk által vezetett belvárosi sétán vettünk részt, megkoszorúztuk a Petőfi-emléktáblát, majd volt egy kis szabadidő is. Rozsnyón II. Rákóczi Ferenc egyik kedvenc tartózkodási helye és fejedelmi rezidenciája volt, innen kormányozta a fennhatósága alatt lévő országrészeket.

Ezután Beretkére, a Beretkei skanzenba utaztunk, ahol meglátogattunk egy tájházat, amit 2006-ban Beretkei Edit hozott létre a szülei emlékére és tiszteletére. A család történetén keresztül ismerhettük meg a gömöri emberek hétköznapjait – több mint 100 évre visszatekintve -, és azt, hogyan hatott az életükre a történelem. A gyerekek nagyon figyeltek a kedves idős nénikre, és arra, amit meséltek.

3. nap 2024. május 26. vasárnap
A délelőttöt Kassán töltöttük. A belvárosi séta után meglátogattuk a Rodostói Házat, ami a fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket. A Dómban mise volt, így oda csak bepillantottunk, nem tudtunk jobban körbenézni.

 

 

 

 

A református templomban – amit egy szlovák és egy magyar gyülekezet használ együtt – Orémus Zoltán esperes úr vendégei voltunk, aki közös éneklés és rövid bibliaolvasás után egy félórás érdekes előadást tartott arról, hogy hogyan és mikor került a református vallás Kassára, illetve mesélt a kassai református közösség életéről is. Ezután volt egy kis szabadprogram.

Délután Borsiba utaztunk, a Rákóczi kastélyba, melynek története a 16. századra nyúlik vissza. II. Rákóczi Ferenc szülőhelye csodálatosan fel van újítva, és egy nagyon izgalmas interaktív kiállítást is kialakítottak ott. A kastély előtti Rákóczi-szobor megkoszorúzása után egy órát töltöttünk bent, tárlatvezetéssel.

Holló Borbála, Leiter Imre