IQAA

A címben szereplő mozaikszó nyilván nem cseng ismerősen azoknak, akik még nem hallottak a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics), de egy újabb kiemelkedő versenyeredmény kapcsán mi a DRK Dóczy Gimnáziumában megtanuljuk, hiszen Tófalusi Ádám 12. C osztályos tanuló 2018 novemberében Pekingben fogja országunkat képviselni az öt fős csapatban.

Három fordulón előzte meg a döntőt, amit debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban rendeztek meg márciusban. Ide 24 diák került az előzetes eredmények alapján, és a tíz legjobb teljesítményt nyújtó diák közt Vértesbogláron július 9-14 között folyt a végső küzdelem az olimpiai csapattagságért. Erre a versenyzők otthon (önállóan) készültek a megmérettetésre, míg hétvégéken szervezett formában felkészítésen vettek részt.

2018 szeptemberében „mini olimpián” hét ország csapata méri össze a tudását Zánkán. A csapattagok folyamatosan képzik magukat, hiszen céljuk az, hogy a világ legjobbjai közt is derekasan helytálljanak. Kitartást kívánunk ehhez az elhivatottsághoz, és várjuk az újabb híreket, beszámolókat a következő alkalmak eseményeiről, tudva, hogy itt valóban lázasan követik azt a tanítást: „Tedd meg mindazt, ami kezed ügyébe esik, és amihez erőd van…” (Prédikátorok könyve 9:10)