Élményszerűség a tanításban

A DRK Dóczy Gimnáziumának Dísztermében 2018. augusztus 29-én a(z) RPI tanév eleji Országjáró Rendezvénysorozatának adtunk helyszínt. Az áhítatot Dr. Feketéné Kavisánszki Györgyi tartotta. Dr. Szontágh Pál köszöntőjében elmondta, hogy ebben az esztendőben 3000 református pedagógus vett részt a meghirdetett képzéseken, és a kommunikáció tekintetében 97%-os az elégedettséget jeleztek vissza.

Uzsalyiné Dr. Pécsi Rita az élményszerű tanításról, nevelésről tartott előadást. Azt a kijelentést járta körbe, hogy akkor leszünk képesek úgy tanítani, nevelni, hogy életté váljon – tehát ha nem vagyunk a gyerekünk, a diákok közelében, akkor is jól döntsön, köszönjön vissza abban az az értékrend, amit mi átadásra érdemesnek tartottunk – ha elfogadjuk, hogy csak az kerül a hosszú távú memóriába, amit az érzelmi háló lepecsételt. Sokkal fontosabb, hogy a fiatalokat az élet viszontagságaira készítsük fel, minthogy pusztán a kognitív képességeket fejlesszük. A közömbösség a legnagyobb akadályoztató tényezője a hatékony tanári tevékenységnek, mert akkor nincs érzelmi érintettség.

A szünet után a Módszertani kincsestárban megismerkedtünk négy jó gyakorlattal. Az ebéd után vezetői, tanári, tanító, óvodai szekciókban lehetett további új ismereteket szerezni, illetve módszerek tapasztalatairól hallani.