Ajándék Petőfi születésének bicentenáriumán

A napokban különleges e-mailt kaptam egy volt tanítványomtól, Szelezsán-Józsa Évától. Kislánya, Szofia 2022-ben ugyanazon a napon született, mint Petőfi Sándor. Ez az egybeesés önmagában kivételes. Az idei évben Kiskőrös önkormányzatának polgármestere Petőfi Sándor összes költeménye című kötetet – az Osiris Könyvkiadó gondozásában – ajándékozta Szofinak a költő születésének bicentenáriumán tanúsítvánnyal, sorszámmal együtt. Ki gondolta volna, hogy számon tartják ezt a kapcsolódást a vátesz szülőhelyén is? 2002 óta hagyomány, hogy az első születésnapra érkezik ez a nagyvonalú és figyelmes gesztus az egybeesésre emlékeztetve.

Ennek kapcsán Éva a következő sorokat írta nekem: „[…] annyira boldog voltam, hirtelen azt sem tudtam, kivel osszam meg az örömömet, és legelsőnek Tanárnő jutott eszembe […] Könnyekig hatódtam, mikor átvettem a postástól a könyvet, és azonnal arra gondoltam, hogy mennyit segített nekem Tanárnő abban, hogy értékelni tudjak egy ilyen ajándékot. Elsősorban Tanárnő, de az egész Dóczy Gimnáziumról elmondhatom, hogy hatalmas értéket adott nekem, egy olyan életre szóló ajándékot, ami velem van és kísér nap mint nap.”

Megtisztelő, hogy beavatottá válhattam, mert váratlanul felsejlett a régi irodalomórák hangulata, és egyben megnyugtató, hogy nem múlik el nyomtalanul a szövegvilágokkal a találkozás, sőt lenyomatot hagy a lélekben. Mindenkit arra biztatok, hogy kövesse Éva példáját, és merje évek múltán visszaigazolni, ha hasonló módon megtalálja az életben a nagy összefüggések közt a középiskolának köszönhető szüreti perceket az autentikus létezés örömében.

Ezzel a híradással is köszönöm, hogy részese lehettem ennek a felemelő eseménynek.