A kék bűvöletében

Elmúltak a Matula-napok – amikor az előző kiállítás nyílt a Dóczy Galériában –, valamint az őszi szünet után sikerült újra megszokni a mindennapokat. A mindennapokat, amelyek sohasem unalmasak… Ez a hét is tartogatott egy érdekes programot: november 28-án, kedden ismét tárlat nyílt a Dóczy Galériában.
Az alkalom különlegessége abban rejlett, hogy Lekics Lilian, egykori dóczys diák alkotásaiból nyílt kiállítás. Lilian gimnáziumi évei alatt Égerházi alkotói ösztöndíjban is részesült kiemelkedő művészeti tevékenységéért.
A megnyitón Végh Orsolya (11. C) köszöntő népdalcsokrot énekelt. Majd Halász Dóra (11. A osztályos tanuló) szavalt el egy verset arról, vajon mit érezhet az ember, ha visszalép hajdani iskolájának épületébe.

Köszöntő beszédet mondott Ilyés Ilona igazgatóasszony. Az alkotót a két legkedvesebb tanára: Földiné Kövendi Magdolna tanárnő, Lilian egykori osztályfőnöke és Buka László festő-művésztanár, kérdezte dóczys élményeiről, művészetének szeretetéről, és az általa leggyakrabban használt színről, a kékről. Az alkotó a kéket semleges színnek találja, amely illik a nőkhöz és a férfiakhoz is. Képeinél szinte mindig akril festéket használ, és általában fotók alapján ábrázol. Tájképet, önarcképet, és testrészeket is. Gyakorlatilag bármit, amihez inspirációt kap. Manapság is az életének része az alkotás, még az általa tartott angolórákon is szívesen rajzol a gyerekekkel, ahogyan – volt osztályfőnöke elmondása szerint – tette ezt a gimnáziumban akár történelemórán is.

Liliannak gratulálunk a színes alkotásaihoz! Művészetére és egész életére Isten áldását kérjük!