Októberben Szabó Magdával

A Matula-napok nyitó istentiszteletén Czapp Katalin igazgatónő a Kistemplomban Szabó Magda Abigél című regényéből azt a részt olvasta fel, ahol a felnőtt Gina visszaemlékezik arra, hogy az osztálytársaival oly szoros kapcsolat alakult ki a kezdeti nehézségek után, hogy testvéreiként tekintett rájuk.

Kedden délelőtt Rimóczi Gábor a II. emeleti folyosón az Abigél film forgatása közben készült különleges fotókból, az Abigél regény különböző kiadásainak köteteiből rendezett kiállítást, s rendhagyó irodalomórán érdekességeket mesélt a film kulisszatitkairól a nyolcadik évfolyamnak. Miközben a Díszteremben a zenés irodalmi összeállításban – Ajándékomat megbecsüld címmel Diószeghy Iván előadásában, Sőrés Ildikó zongorajátékával színesítve – Szabó Magda művein keresztül kaptunk újabb és újabb részleteket a hatalmas életműből minden műnemet érintve, addig a 9. évfolyam már a Köztemetőbe, Szabó Magda sírjához tartott koszorúzni, ahol Bollmann Gábriel tanár úr, a 9. A osztályfőnöke mondott emlékbeszédet.

Szerdán a hagyományos irodalmi történelmi emlékversenyre három iskola hat csapatot állított ki. A versengést A szemlélők című regényből Kluka Hajnalka tanárnő csapata (tagjai: Felvinczi Fanny, Jene Zsófia, Markó Anna Eszter) az Ady Endre Gimnáziumból nyerte. Iskolánk egyik csapata (tagjai: Kalmár Péter, Medve Amáta, Molnár Szonja Csenge a 11. A osztályból) a harmadik helyen végzett. A lelkes zsűriben az elnök Bartha Jánosné Ila néni volt, valamint Dr. Kocsis Márta és Rimóczi Gábor követte figyelemmel a csapatok megmérettetését. Körünkben üdvözölhettük a hajdani dóczistákat, akik visszaigazolták, hogy intézményünk diákjai méltó utódok.

Csütörtökön a 9. évfolyam a Szabó Magda Emlékházba látogatott el. Az elmúlt egy hétben kiemelt szerepet szántunk az író születésnapja köré épített rendezvényeken az életműnek. Igyekszünk a hétköznapokban Szabó Magda szellemiségét ébren tartani, és a diákok figyelmét ráirányítani az ő alakjára és művészetére, hiszen a „hajdúsági Oxford” hű akar maradni a tőle kiérdemelt metofárájához.

Perla Erzsébet