Felhívás Kárpát medencei történelem versenyre

A budapesti Ady Endre Gimnázium idén is szeretné megrendezni hagyományossá vált történelem versenyét, melyre szeretettel várjuk a diákokat és Önöket is!

A verseny idei témája: A magyar reformkor, a nemzeti ébredés kora

Szokásainkhoz híven a verseny három fordulóból áll: kettő a tanuló iskolájában, a döntő az Ady Endre Gimnáziumban kerül megrendezésre. Az első forduló teszt jellegű feladatokból, a második teszt feladatokból és esszéből áll, a döntő szóbeli lesz.

A verseny ütemezése:

  1. forduló (teszt): 2022. december 13 (kedd), 14,00 órai kezdettel, mindenki a saját iskolájában írja
  2. forduló (teszt és esszé): 2023. február 14 (kedd), 14,00 órai kezdettel, mindenki a saját iskolájában írja
  3. Döntő: 2023. április 22 (szombat): az Ady Endre Gimnáziumban

A versenyre egyénileg lehet jelentkezni a következő link segítségével:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd0evEC6hLz6ZieToQUk2oYETs4VHZAUYle9a6KwDh1Qq6LLg/viewform

A versenyen való részvétel ingyenes! Jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás 9-11. évfolyam között.

A jelentkezés végső határideje: 2022. november 11 (péntek).

Az első két forduló szakirodalma: Gergely András A nemzeti ébredés kora (1790-1848) (Magyarország története 13 kötet, Kossuth Kiadó, 2009). A döntő kötelező irodalmát később küldjük!

A szakirodalom internetes elérhetősége: https://docplayer.hu/199597-Magyarorszag-a-nemzeti-ebredes-kora-1790-1848-gergely-andras.html

A döntő előtti napon igyekszünk szakmai programot is szervezni a döntős gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak (látogatás a Nemzeti Levéltárban, séta a budai Várban), közös vacsora az Ady Endre Gimnáziumban (kollégáink segítségével valósul meg).

A kialakult gazdasági helyzet miatt idén szerényebb lesz a díjazás, kérjük szíves megértésüket. A szakmai programot, a péntek esti vacsorát, a döntőn a szendvicseket ingyenesen biztosítjuk egy ebéddel együtt. A kollégiumi elhelyezésért a korábbi évekkel ellentétben sajnos fizetniük kell.

(A verseny lebonyolítását, a feladatok összeállítását, javítását az Ady Endre Gimnázium tanárai díjazás nélkül vállalják).

A jelentkezések összesítését követően (november 11) részletes tájékoztatást küldünk az első forduló lebonyolításáról, a várható kérdéstípusokról a felkészítő tanároknak!

Bármilyen kérdés, észrevétel esetén az elérhetőség a következő:

zoltan.farkas1969@gmail.com

Telefon: 06/30-253-6280