Erasmus+ projektnap

A Dóczy Gimnáziumban 2022. április 21-én került megrendezésre a 2020-2023 között futó Connect-ID című Erasmus+ projekt keretén belül a Mentális Egészség Nap. Az alkalom hagyományteremtő szándékkal született: szeretnénk minden évben egy napot szentelni annak, hogy felhívjuk iskolánk diákjainak és tanárainak figyelmét arra, hogy a lelki egészségünkre való odafigyelés nagyon fontos része az életünknek. A délelőtt első részében az osztályok közös filmnézés és beszélgetés, majd a filmekkel kapcsolatos kvízjáték után kreatív feladatot kaptak: színes papírok felhasználásával egy-egy virágot kellett készíteniük, amelynek szirmaira felírták, mik azok a dolgok, amik örömet szereznek nekik, és amik hálával töltik el őket. (A csodaszép alkotások a napokban ki fognak kerülni az iskola egyik hirdetőfalára.) Ezek után a 8. és 9. évfolyam diákjaihoz egy előadó érkezett az Országos Mentőszolgálattól, aki a biztonságos internetezés szabályairól tartott tájékoztatót, a 10-12. évfolyamos diákok pedig két fiatal pszichológus vezetésével kiscsoportos workshopokon vehettek részt, melynek témája a stresszkezelés volt. A nap folyamán az egyik tanterem előtt egy asztalon kavicsok várták az arra járókat: bárki elvehetett egyet, és a problémáját ráírva a földre helyezhette azt – jelképesen letéve és otthagyva ezzel a terhét. Eközben a teremben beszélgetősarok biztosított lehetőséget arra, hogy aki szeretne, beszélgethessen is az egyik ott lévő önkéntes diákkal vagy tanárral.

A visszajelzések szerint tanároknak és diákoknak egyaránt jólesett megállni egy napra, és kicsit jobban odafigyelni magunkra, beszélgetni egymással, és erőt gyűjteni a mindennapokhoz.

A projektnap szervezői:

  • tanárok: Holló Borbála, Horváth Marianna – az Erasmus+ projektet koordináló – tanárnők és Bertha Zoltán intézményi lelkész
  • diákok: Barna Csilla, Csáki Panna, Jónás Bernadett, Fazakas Bálint (10/A); Pródán-Kovács Sándor (10/C); Bihari Boglárka, Medve Amáta, Szabó Márta (11/A) és Csorba Csanád (11/C)