A Biblia bélyegeken

Az egyetemes imahét alkalmából 2023. január 17-én különleges kiállítás nyílt a Dóczy Galériában dr. Kocsis Attila református lelkész bélyeggyűjteményéből, melynek darabjai a Biblia történeteit, helyszíneit, szereplőit, bibliai szimbólumokat, templomokat és egyházi műemlékeket ábrázolnak.
Az eseményen résztvevő vendégeket a Dóczy Gimnázium Tanári Kamarakórusának szolgálata után Czapp Katalin igazgatónő köszöntötte, majd Ablonczy Béla – a gimnázium vallástanára,
református lelkész – osztotta meg gondolatait a kiállítás időszerűségéről. Arról beszélt, hogy a bibliai történetek szemléltetése hangsúlyos része a vallásóráknak, illetve alapvető célja a kereszténységnek, hogy az evangélium minél több emberhez eljusson. Ezek a bélyegek is üzenetet hordozó alkotások, amelyek megszólítanak és elgondolkodásra késztetnek.
Megnyitó beszédében dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta, hogy ez a Szentírás univerzális üzenetét közvetítő gyűjtemény korábban bejárta már a Kárpát-medencét, sőt az Egyesült Államokat is. Márai Sándor szavait idézte, aki a bélyeget „felragasztható halhatatlanságnak” nevezte, majd hangsúlyozta, hogy a Biblia pedig a halhatatlan Szentháromságról szóló üzenet hordozója. Így kapcsolódik egymáshoz a Szentírás és a bélyeg, és válik ez utóbbi igehirdetővé.


A beszédet követően – az ökumené jegyében – a különböző keresztény felekezetek képviselői kaptak szót. Dr. Krakomperger Zoltán, a Szent Anna-székesegyház plébánosa hozzászólásában kiemelte, hogy az üzenet, amit ezek a bélyegek hordoznak, minden embert közvetlenül érint: rajtuk keresztül ismerhetjük fel, hogy mit tett értünk a Szentháromság egy Isten. Arra kérte a vendégeket, hogy nézelődjenek úgy ezen a kiállításon, hogy ne csak nézzenek, hanem látni is akarjanak. Szilágyi Gábor görögkatolikus pap szerint a képek ablakok az örökkévalóságra, a szemlélőt közelebb viszik Istenhez, ehhez a gondolathoz kapcsolódott Bereczki Lajos baptista lelkész is, aki hozzátette, egyetlen mondat is meg tudja változtatni az életet. Asztalos Richárd evangélikus lelkész a bélyeg jelentőségére hívta fel a figyelmet, amikor arról beszélt, hogy milyen fontos ez a pici papírdarab, hiszen nélküle nem érkezik meg a címzetthez a levél, az üzenet.
A megnyitót Kocsis Attila tárlatvezetése zárta, aki elmondta, hogy missziónak tekinti a bélyeggyűjtést. Adja Isten, hogy az örömhír ezen a kiállításon keresztül is minél több emberhez eljusson.

Bibliai témájú bélyegeket láthatunk Debrecenben százhúsz országból – fotókkal, videóval