Matula-napok

2017. október 1-jén a Kistemplomban a családi istentiszteleten igazgatónő megnyitotta a 15. Matula-napokat. Mozgalmas hét vette kezdetét, hiszen Szabó Magda centenáriumára készülődtünk már hetek óta. A Csonkatemplomban a szolgálattevő diákjaink is az író két prózarészletével léptek a gyülekezet elé.

A Szalka Tárlat a Dóczy Galériában keddtől (10. 03.) tekinthető meg. Megtudtuk, hogy Mátészalka a „fény városa”, mert hamarabb volt közvilágítás, mint a fővárosban. Az idén először rendeztek alkotótábort, és a festményeken jól látszik, hogy egy megadatott téma a fények ábrázolás volt. Mátészalka tervei közt szerepel, hogy Tony Curtis Kávéház nyíljon, ahol a híres színész özvegye eredetei relikviákat bocsát a hollywoodi filmcsillag szülei egykori lakóhelyének rendelkezésére.

Szerdán (10.04.) került sor a Szabó Magda dombormű és emléktábla avatására iskolánk Kossuth utcai falán, valamint a Szabó Magda Emlékház átadására. Az esemény országos érdeklődést váltott ki: Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár asszony is megjelent ezen az alkalmon.

A Köztemetőben koszorúzással emlékezett a 9. évfolyam Szabó Magdára a 100. születésnapján (okt. 5.), és gimnáziumunk jeles tanáregyéniségeire, többek között a névadó Dóczy Gedeonra, és Kunszabóné Dancs Editre. Délután a hagyományos irodalmi-történelmi emlékversenyen Szabó Magda Für Elise regényéből versengett hét csapat. Az első és második helyezett az Ady Endre Gimnázium csapata, míg a bronzérmet a Dóczy csapata érdemelte ki. Bodnár Lili Anna, Hadházi Zoltán, Zilahi Viktória képviselte iskolánkat a 11. A osztályból.

A végzősök péntek reggel (10. 06.) megkoszorúzták Dóczy Gedeon domborművét az I. emeleti lépcsőfordulóban. A 12. évfolyam szalagtűzőjével ért véget a Matula-napok, ahol az osztályműsorok után a bécsi keringő, a country, a szving, filmzenékre egyveleg, és a palotás került bemutatásra a közönség előtt.

Valójában minden évben, amikor a Matula-napok sodrásában élünk érezzük át, hogy mit jelent a Dóczy közösségéhez tartozni. Közben bizonyosságunk van: „minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük” (Zsoltárok 139:16)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.