Tanári kirándulás

A DRK Dóczy Gimnáziumának tantestülete 2018. augusztus 28-án az ökumené jegyében megvalósuló pályázat keretén belül Máriapócsot kereste fel, ahol a Könnyező Szűz Mária kapcsán sok csodatételről hallottunk. Azt is megtudtuk, hogy miért látható a templom falán egy bilincs. Egy halálra ítélt rab utolsó kívánsága az volt, hogy Máriapócson szeretne imádkozni. Többször is lehullott az elítéltről a bilincs, és az őt kísérők közt akadt egy, aki a feletteseinél közben járt, hogy vizsgálják ki újra az ügyet, mert úgy véli: a Szűzanya jelezni akarja, hogy ártatlan a gyilkossággal vádolt fogoly. Végül fény derült az igazságra, mert valóban más követte el bűntényt.

Aztán egy modern ikonkiállítást tekintettünk meg, ahol még a mézeskalács szív közepén is a Könnyező Szűz Mária tekintett vissza ránk. Az alkotókat megihlette Szent László, Szent Piroska vagy Szent László is.

Nyírbátorban az áhítat után a Báthori családról hallottunk előadást, és megtekintettük a több, mint 500 éves kőcímert, ami korábban a templom falán volt elhelyezve. A templom a gótika csodás építészeti remeke, de a reneszánsz elemei is visszaköszönnek rajta. A monumentális orgona hangja felejthetetlen élményt nyújtott: a felcsendülő dallamot ebben az akusztikus térben mindent megmozgatónak érezhettük, ami úgy hatott a lélekre, mintha forrás fakadt volna fel…

A napot hazaindulás előtt a Kakukk étteremben zártuk közös ebéddel, majd a Csekő Kávézóban fagylaltozással.