Online beiskolázás

Kedves Szülők, Diákok, Érdeklődők! Megvallom őszintén, hogy kicsit megijedtem, amikor a beiskolázási kampány kellős közepén a vírus ledöntötte a lábáról a Dóczy Gimnázium vezetőségét. Mindamellett, hogy a saját egészségünkért, a kollégáink és diákjaink egészségéért aggódtunk, szorongva tekintettünk a jövőbe is. Beiskolázási szempontból az egyik legfontosabb hónap a november, és mi teljesen biztosak lehettünk benne, hogy se online szülői fórumot tartani, se új bemutatkozó kisfilmet készíteni most nem tudtunk. Egy hirtelen ötlettől vezérelve – amit egyébként a Dóczy 20 éves születésnapjának megünneplésére akartunk először használni, de attól is két ízben fosztott meg bennünket a vírus – felhívást tettünk közé volt diákjaink körében, hogy ha jó szívvel teszik, ajánlják ők régi iskolájukat a leendő dóczysoknak. Nem kellett kétszer kérni. Szinte minden nap kaptunk egy-egy szívmelengető iskolaajánlót diáktól vagy szülőtől. Nagy örömünkre szolgál, hogy mindnyájan dicsérik a Dóczy szellemiségét, a hangulatot, a családias légkört, a közösség összetartó erejét, azt, hogy a Dóczyban biztos tudást és széles látókört kaptak. Ezeket mi is nagyon sokra tartjuk, mert valljuk, hogy egy iskolában több az élet, mint a tantárgyak tanulása és tanítása. A különböző tantárgyakat bármelyik iskolában meg lehet jól tanulni, de a többletet, amit a Dóczy ad, csak itt lehet átélni. Közben pedig a tantárgyak elsajátítása terén sem kell szégyenkeznünk. Régi diákjaink eddigi életútja mutatja, hogy innen bármi elérhető, mert a tehetséget és a szorgalmat egyaránt értékeljük. A különleges tehetségű diákok különleges támogatást kapnak a tehetségük kibontakozásában, de nem csak őket segíti a tehetséggondozó rendszerünk. Mi nem csak az öt tálentumos tehetséget tekintjük értékesnek, hanem minden diákot, és az egy tálentumost is arra biztatjuk, hogy az Istentől kapott ajándékát ne ássa el, hanem gyarapítsa. Amennyiben ezt teszi, Isten még több áldással kíséri majd az életét. Hisszük, hogy Isten mindenkinek pont annyit adott, amennyi a boldog élethez szükséges. Ezért azt kell értékelni, megbecsülni és használni, amink van, mert „akinek van annak, adatik”. Annak felismerése, hogy ki milyen ajándékot kapott, a középiskolás évek legfontosabb feladata, amiben megvan a szerepe a tanárnak, a diáknak és a szülőnek egyaránt. Hatalmas lehetőségnek tekintjük, hogy oktató-nevelő munkánk kibontakoztatására, a szülőkkel való együttműködésre általában hat év áll rendelkezésünkre. A versenyeredményeinket, a kiváló érettségi eredményeinket, a használható nyelvtudást így hat év alatt, nyugodt tempóban érhetjük el. A 2021/22-es tanévben is két hatévfolyamos osztályt indítunk. Mindkét osztály kilencediktől általános tanrendű lesz, azaz bármelyik irányba folytathatják majd tanulmányaikat a diákok az érettségi előkészítőkön. Addig azonban 7-8. osztályban az A osztály az angolt tanulhatja magasabb óraszámban (heti 5 óra), a B osztályban pedig a természettudományos tantárgyak kapnak plusz órát: kémia, fizika, biológia, földrajz. Nem sokkal többet, csak épp annyival, hogy legyen idejük megszeretni és nagyobb kedvvel tanulni a gimnáziumi évek alatt, illetve egy kis előnnyel induljanak azokhoz képest, akik alapóraszámban tanultak mindent az általános iskolában. Negyedik éve indítunk egy négyévfolyamos osztályt is, azt is általános gimnáziumi osztályként. Tanárként ott is ugyanazt az értéket, ugyanazt a színvonalat képviseljük, de ott csak négy év áll rendelkezésünkre, hogy eredményeket mutassunk fel, ezért a tempó feszesebb, mint a másik két osztályban. Különösen 9-10. osztályban, mert 11.-re ugyanazt a színvonalat kell elérni, mint a hatévfolyamos osztályainknál, hiszen az érettségi előkészítőkön a három osztály már együtt tanul. Érettségi előkészítőt szinte bármely tantárgyból lehet választani. Ezeken a foglalkozásokon, kis csoportokban, műhelymunkaszerűen készülnek diákjaink a nagy megmérettetésre. Emelt szintű érettségi eredményeink mutatják az érettségi előkészítők munkájának a színvonalát. Az érettségi eredmények mellett nagyon fontosnak tartjuk a nyelvvizsga eredményeket. A hatévfolyamos képzésünk “A” osztályában 7-8.-ban olyan alapokat sikerül teremteni, hogy 10.-ben csak azért nem próbálkoznak a középfokú nyelvvizsgával, mert egyből felsőfokút szeretnének tenni, hiszen az állam csak az első nyelvvizsga árát téríti vissza. A másik két osztályunkban viszont 11-12.-ben nőhet meg a nyelvórák száma (heti 6 óra), amennyiben faktnak is a nyelvtanulást választják. Ezek a faktok igazából már évek óta nem csak érettségi, hanem nyelvvizsga előkészítőként is működnek. Az idei tanévtől kezdve a Dóczy nyelvvizsgahely lett. Iskolánkban Euroexam angol és német nyelvvizsgát lehet tenni. Amennyiben felkeltettük a diákok vagy a szülők érdeklődését, kérem látogassanak el a honlapunkra. Ott megtalálják az összes iskolaajánló dokumentumot, az iskolát bemutató régebbi kisfilmjeinket és néhány fontos dolgot, amit még tudni érdemes rólunk. Ha kérdésük lenne, akkor a doczy@doczy.reformatus.hu email címen elérnek bennünket. Ha azonnali választ szeretnének, munkaidőben keressék telefonon az iskola titkárságát: (52) 614-783. Az iskolánkba felvételizőknek központi írásbeli felvételit kell tenni, matematikából és magyarból. Ezt nem kötelező a mi iskolánkban megírni, de aki nálunk szeretné írni, annak egy írásbeli felvételire jelentkező lapot kell beadnia, ami az iskolánk honlapjáról letölthető. Remélem sok ismerős ismerősével találkozunk majd szeptemberben. Köszönöm a megosztásokat.

Czapp Katalin
igazgató