Október 7.

Vendég-igehirdetőnk Szilágyi Gábor Kisújszállásról azzal az igei passzussal indította a Matula-napok nyitó istentiszteletét, hogy „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra szolgál…” (Rómabeliekhez írt levél 8:28). Ez a bizonyosság, ha áthatja a mindennapjainkat, akkor a kétely szertefoszlik, hogy a sorsom furcsaságok szövedéke. Nem áll módunkban válogatni az életünk eseményei között, hogy mit szeretnénk, és mit nem akarunk megtapasztalni, hanem a bizonyosság segít át bennünket a próbatételeken, hogy Isten céllal rendelte azt a lelki fejlődésünk érdekében.
Az aradi vértanúkra emlékezve a 9. C osztály műsorát hallgattuk meg, amit Papp Dóra magyar-történelem szakos hatodéves gyakornok állított össze és tanított be. A tizenhárom tábornok és gr. Batthyány Lajos mondatai 170 év múltán is arra figyelmeztetnek bennünket, hogy a hazaszeretet, egy igaz ügy mellett az elköteleződés nem történelmi anekdota szintjére süllyeszthető, színdarabokra jellemző patetikus szólam, hanem minden századnak vannak feladatai, amelyeket csak ott, és csak akkor lehet diadalra vinni, ha vannak, akik nem rettennek vissza az áldozatvállalástól sem…
Az ötödik órában a Dóczy Vegyeskara (diákok és tanárok közreműködésével) a Belülről kiállításon szolgáltak köztünk. Majd igazgatónő köszöntése után Tankó Istvánné igazgatóhelyettes asszony mutatta be a kollégáink (Buka László, Kóti Katalin, Dr. Pregunné Szűcs Judit, Takács Judit) alkotásait, illetve az alkotáshoz vezető útjukat. Nyilván minden egyes képnek külön története van, de csak egy-egy röpke gondolatra volt lehetőség, hogy a közönség megismerhesse azt a legfontosabb kiragadott üzenetet, amit az alkotók megosztottak velünk arról, ami bennük zsibong a művészeti tevékenység során. Az Isten kegyelméből adódóan ez a különleges alkalom pont egybeesett a Dóczy Galéria fennállásának 15. évfordulójával. Az elmúlt 1,5 évtized alatt ez az 55. kiállítás, ami ma megnyílt. Köszönjük, hogy Buka László tanár úr időről időre a hétköznapokban közénk hoz változatos világú képzőművészeti alkotásokat, és ezzel ünnepi pillanatokat élhetünk meg, ahogy szembe találjuk magunkat az önkifejezés sokfajta megnyilvánulásaival. Bővelkedjünk ebben továbbra is!
Délután a Dóczy Galéria más hangulatot árasztott, mint délelőtt, mert a Díszterem színpadán a Ki mit tud? kilenc produkciója szórakoztatta a nézőket, s várta a zsűri (Flaskár Ibolya tanárnő, Nagy Zsuzsa diák, Perla Erzsébet) döntését. Láttunk tehetséges néptáncosokat, hallottunk hangszeres zenét, énekszót, és bűvész kápráztatott el bennünket ezekben a percekben. Az eredményhirdetésben a következő sorrendet ismertette a zsűri elnöke:
I. helyezett: Herz Vilmos és Sári Ábel (9. B és 10. A osztályos tanulók)
II. helyezett: Fodor Márk (9. A osztályos tanuló)
III. helyezett: Csorba Csanád Benedek (9. C osztályos tanuló)
Közönségdíjas szintén Csorba Csanád Benedek lett.
Első nap a hétből… S még négy napon keresztül folytatódik a XVII. Matula-napok rendezvénysorozat! Reméljük, hogy mindenki érzi, tartalmasan tudunk egy teljes hetet változatos programokkal megtölteni, de csak akkor lesznek élménnyé, ha nem leszünk közönyösek, hanem élünk a felkínált lehetőségekkel, s elballagunk a megadott helyszínre.

Perla Erzsébet