Matula-napok

Az elmúlt héten a Matula-napok rendezvényein a diákság újra megtapasztalhatta a Dóczy közösségéhez való tartozás élményét. Ráébredhettek arra, hogy a hagyományoknak ők is részesei, főleg, ha kellő lelkesedést mutatnak az értük életre hívott alkalmakért. A honlapunkon korábban közzétett programokat maradéktalanul teljesítettük, így nagyon tartalmas hét van mögöttünk, és ezer élmény ért bennünket a szervezés, lebonyolítás során is. Végzőseink már a zöld-sárga szalaggal közlekednek Debrecen utcáin, hiszen a zárórendezvényünk az ő szalagavatójuk volt.

Az idén is megtartottuk intézményünkben a Szabó Magda irodalmi-történelmi emlékversenyt, ami 2018. október 3-án 15 órakor kezdődött a Díszteremben a Fanni hagyományai című drámából. Kármán József azonos című regényének az újragondolása ez a színpadra szánt irodalmi alkotás. A felvilágosodás jelentős képviselője előtt is tisztelegtünk ezzel a választásunkkal, mert 2019 márciusában a születésének a 250. évfordulójára emlékezünk.

Négy debreceni gimnázium hét csapata mutatta meg felkészültségét a zsűritagok (elnök: Dr. Eged Alice; Baloghné Pinczés Orsolya és Adorján Beáta) előtt. A délután folyamán a nézők sok mindent megtudtak Szabó Magda életrajzából és műveinek világából, hiszen kérdések özöne záporozott rájuk, és motivációként hatott a megnyerhető csokoládé. A versenyzők pedig a szóbeli feladatok előadásával szintén játszva tanította a közönséget arra, hogy az előadásmód, a retorikai eszközök nagyon fontosak, ha eredményesen akarunk kommunikálni.

A képzeletbeli dobogó első két helyén az Ady Endre Gimnázium csapatai végeztek, míg a bronz minősítést a mi csapatunk szerezte meg a 11. C osztály képviselőivel (Nagy Zsuzsanna, Kovács Orsolya, Békési Ábel). Felkészítő tanáruk Tankó Istvánné volt. Nagy szeretettel gratulálunk nekik.

Október 10-én utórendezvényként Dóczy Gedeon domborművét megkoszorúztuk egy rövid áhítat keretén belül a 12. évfolyam részvételével. A névadó igazgató dédunokája is velünk emlékezett ezekben a percekben. Reméljük, hogy az előttünk álló őszben még hosszasan mesélünk október első hetéről…