Horváth Károly emlékezete

2017. december 15-én az ének-zene terembe kikerült a Dóczi Református Leánynevelő Intézet egykori énektanára, Horváth Károlynak a fényképe, mivel augusztus 10-én volt a halálának a 40. évfordulója. A kórusok napjához (december 16.) kapcsolódva került kiválasztásra a megemlékezés napja, hiszen Horváth Károly életében rendíthetetlen elkötelezettje volt a kórusvezetésnek, és Debrecen közössége jól ismerte és számon tartotta a fellépéseket.
Szabó Magda utolsó regényében a Für Eliseben – ami bár fikcióra épül, de életrajzi elemeket is felhasznál a diákkori emlékeiből – Horváth Károly énektanárt Rácz tanár úrként örökítette meg. Ezeket a részleteket Botos Zsófia 11. A osztályos tanuló olvasta fel a közönség (a 11. A osztály képviselte az iskola diákságát) előtt. A fénykép felakasztása után Király Levente Zsolt tanár úr ismertette Horváth Károly életének főbb állomásait, valamint betekintést kaptunk Kodály Zoltánnal való levelezésének hangulatába.
Tóth Eglantine 1944-ben érettségizett a Debreceni Református Leánynevelő Intézetben. Kontor Cecília 11. B osztályos tanuló olvasta fel azt a visszaemlékezést, amit 2010-ben írt egykori tanáráról. Megemlékezésünk végén Horváth Károly emléke előtt tisztelegve közösen elénekeltük az Ároni áldást.
„Élj azzal, aki imádkozik, és te is imádkozni fogsz, élj azzal, aki énekel, és te is énekelni fogsz.” – idézte Halász Dóra (11. A osztályos tanuló) műsorközlőként, és ezzel a gondolattal zárom a híradást a honlapunkon is erről az eseményről.

Perla Erzsébet