Felhívás: Föld napja 2020

Kedves Diákok!

2020-ban 30 éve lesz annak, hogy Magyarországon megrendezik a Föld napját április 22-én. Ennek a kerek évfordulónak a tiszteletére szeretnénk a Zöld-hét programjai közé egy különleges kezdeményezést elindítani. De ennek a sikeréhez a Ti kreativitásotokra és a támogatásotokra is szükség lesz.

Ragadjatok klaviatúrát, vagy pötyögjétek be a telefonotok jegyzetébe a legújabb irodalmi alkotásotokat – műfaji megkötés nélkül – ( de a terjedelem nem lehet hosszabb 12-es betűmérettel, 1,5-es sorközzel, mint két A/4-es oldal), amelyben megjelenik a természetvédelem, a környezetvédelem, vagy elég, ha felsejlik benne a körülöttünk lévő természeti szépségek csodálatos képi világa, ami önmagában fejleszti az esztétikai kompetenciánkat. Miért maradt ki, hogy fogd a tollad? Talán azért, mert nem lenne szerencsés arra biztatni Benneteket, hogy a Föld napjára rengeteg papírt használjatok el feleslegesen, mire a sokadik verzió tisztázásra kerül, és benyújtod a pályaműved.

Járj nyitott szemmel, és figyeld a médiában a témával kapcsolatos híreket, amelyekből ihletet meríthetsz! A legjobban sikerült alkotásokat egy rendhagyó irodalomóra keretén belül fogjuk felolvasni.

Aki más művészeti ágban jeleskedik, az is társulhat a kezdeményezéshez, mert vizuális élményt is szeretnénk adni, hiszen elengedhetetlen, hogy többféle módon is felhívjuk a figyelmet a Földünk védelmére. Készítsetek plakátokat, hogy minél többféle csatornán jusson el mindenkihez az üzenet: „Voltaképpen nincs különbség a táj sorsa és az emberiség sorsa között. Ha az egyikkel rosszul bánnak, azt a másik is megszenvedi.” (Wendell Berry).

Néhány diák pedig – előzetes felkérés alapján – rendelkezésünkre bocsátja a természetfotóit, amelyek szintén azt hivatottak szolgálni, hogy méltóképpen tekintsünk vissza az elmúlt három évtized erőfeszítéseire.

Leadási határidő: 2020. március 30.
e-mail-cím: takacsjudit@doczy.drk.hu

Minden felmerülő kérdésre szívesen válaszol:

Takács Judit tanárnő, aki az ötletgazda   és     Perla Erzsébet tanárnő, aki a szárnyukat bontogató írók, költők patrónusa