Címlap

Hírek

Történelmi-irodalmi kirándulás a Partiumban

2015. június 4-6. között a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának 11.A osztálya történelmi-irodalmi kiránduláson vett részt a Partiumban. A kirándulás apropóján pályáztunk a Rákóczi Szövetséghez, mivel az érsemjéni Kazinczy Ferenc Általános Iskolával együttműködve a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából irodalmi műsorral emlékeztünk meg Trianon 95. évfordulójáról.

Június 4-én, délelőtt indultunk az iskola mellől, és körülbelül 2 órára érkeztünk meg. A tikkasztó hőség ellenére az utazás kellemesen telt. Az érsemjéni Közösségi Házban nagy szeretettel vártak minket, többek között találkoztunk a polgármester úrral, akinek lánya iskolánk idén végzett tanulója. A műsort az általános iskolai tanulóknak adtuk elő, akik szintén készültek egy-egy vers elmondásával. Előadásunkban a megemlékező szövegrészletek mellett fuvolaszó és énekek is elhangzottak. A közeli parkban megkoszorúztuk Kazinczy mellszobrát, majd átsétáltunk a közeli Kazinczy-házba, ahol egy idős hölgy tartott részletes beszámolót Fráter Lóránt és Kazinczy Ferenc életéről és munkásságáról. Ez nagyon szórakoztató volt, mert a néni számunkra is érthetően és közvetlenül adta át tudását.

Délután az önkormányzat megvendégelt minket, pörkölt és diós bejgli is került az asztalra. Az étkezés családias hangulatban telt, sokat beszélgettünk és nevettünk. Ezt követően ellátogattunk Ákosra, ahol egy lélegzetelállító, középkori román stílusban épült református templom áll, melynek történetéről megnéztünk egy kisfilmet. A templomban a helyi lelkipásztor tartott áhítatot.

Kalandos út után estére érkeztünk meg Krasznamihályfalvára, s itt pozitív csalódás ért minket, mert a panzió vendégeiként ingyenesen vehettük igénybe a strand szolgáltatásait. Szállásunk minden elképzelésünket felülmúlta. Miután kényelmesen elfoglaltuk szobáinkat, a nap hátralévő részét közösen töltöttük el a teraszon.

Másnap kora reggel kellett felkelnünk, mert aznap rengeteg program várt ránk. Első úti célunk Érmindszent volt, ahol Ady szülőházát kerestük fel. Meglepett bennünket, hogy milyen kicsike házban látta meg a napvilágot a híres költő. A fiúk közül sokan ki sem tudtak egyenesedni a mestergerenda alatt. Utána átsétáltunk az 1908-ban épült Ady-kúriába, amit egy uniós pályázat keretében nemrégiben felújítottak, és korhű módon rendeztek be. A vendégkönyvbe is beírtuk, hogy mindezt látva jobban tudunk azonosulni a művész gondolatvilágával. Érmindszentről Nagykárolyba mentünk tovább, és megtekintettük a csodálatos angolpark közepén álló Károlyi-kastélyt. Az idegenvezetőtől megtudtuk, hogy a Loire-menti kastélyok mintájára építette át a Károlyi család a 19. század második felében. Az épületet egy pályázat során gyönyörűen felújították, és a nagyközönség számára ingyen látogatható. A 130 szobából egy L alakú szárnyat a látogatók előtt is megnyitottak és beleélhettük magunkat, hogy milyen életük lehetett a grófkisasszonyoknak és a grófoknak ebben a csodálatos környezetben. A kastélyban helyet kapott egy afrikai vadászkiállítás, egy településtörténeti és egy ipartörténeti bemutató, és egy történelmi panoptikum is. Sétáltunk a szépen karbantartott angolparkban, de sajnos az üvegházat nem tudtuk megnézni. Egyébként egész utunk során az utcákon és a kertekben rengeteg gyönyörű rózsát láttunk, és tetszettek nekünk a hatalmas pipacsmezők és a földieper ültetvények.

Következő megállóhelyünk Koltó volt, ahol gróf Teleki Sándor vadászkastélyában berendezett Petőfi emlékhelyet néztük meg. Itt is nagyon lelkes idegenvezetővel találkoztunk, aki hosszasan mesélt nekünk Petőfi három koltói látogatásáról. Megtudtuk többek között, hogy első látogatása alatt egy helybeli cigánylánnyal volt kapcsolata, s azt is, hogy amikor Júliával érkezett a mézeshetekre, akkor a kastély egész személyzetét elküldték a szakácsot kivéve, hogy a fiatalok zavartalanul megismerhessék egymást. Mi is kitekintettünk Júlia és Sándor szobájából azon az ablakon, ahonnan látni lehet a máramarosi bérceket, nevezetesen a Rozsályt, amit most nem borított hó. A Petőfi relikviákon kívül a Koltón látogatást tevő Jókainak, gróf Teleki Sándornak, a kastély tulajdonosának és gróf Teleki Blankának - aki a magyar nőnevelés úttörője - is van emlékszobája. Sajnálatos, hogy a kastély állaga eléggé leromlott, a tető több helyen beázik, de az idegenvezető elmondása alapján ők is folyamatosan pályázatokat írnak, hogy megmenthessék mindazt az értéket, ami ott felhalmozódott. A kastély parkjában megnéztük a somfa alatt lévő kőasztalt, ahol a legenda szerint a Koltón keletkezett 29 versét írta Petőfi. Az is nagyon felemelő pillanat volt, amikor megkoszorúztuk Petőfi és Júlia életnagyságú szobrát a kastélykertben.


Innen Nagybányára vezetett az utunk, ahol rövid sétát tettünk a modern belvárosi részben és volt egy félóránk, hogy hódoljunk a gasztronómiai élvezeteknek, ezért megostromoltuk a McDonalds-et.
Szállásunk felé tartva még megálltunk Erdődön, s örömmel láttuk, hogy a Szendrey család volt lakhelye is méltó módon fel lett újítva, bár a vár eredeti négy tornyából már csak egy áll. Itt is hallottunk egy legendát, az erdődi vár és a nagykárolyi kastély egy alagúttal van összekapcsolva, ahol lóháton is végigmehetnek az emberek.
Krasznamihályfalván finom vacsorával vártak bennünket, és aztán szabadfoglalkozás volt, mindenki vérmérséklete szerint választott programot, voltak, akik sétáltak, pihentek, mások a strand adta élvezeteket aknázták ki. Az éjszaka jó hangulatban telt.
Utolsó nap a délelőtt szabadon telt: strandolással, szekerezéssel, pihenéssel, vagy beszélgetéssel töltöttük az időt. Ebédeltünk, majd a tanáraink által szervezett irodalmi vetélkedőre került sor. Mindezek után, elindultunk haza. A buszon már alábbhagyott a hangulat, de a vámospércsi fagyizás felüdítette a társaságot. Végül fáradtan, de maradandó élményekkel érkeztünk meg Debrecenbe.

(Hodossy-Takács Rebeka, Hegedüs Rebeka Kocsár Dóra, Papp Judit, Pázmán Előd, Seress Júlia)

 

Módosítás: (2015. június 11. csütörtök, 12:37)

 

Diákolimpia

A Székesfehérváron rendezett Diákolimpia országos döntőjében Hodossy-Takács Sámuel (7. A) III. helyezést ért el magasugrásban.

Gratulálunk!

 

Módosítás: (2015. június 03. szerda, 10:21)

 

"Békeévek öröksége (1867-1914 )"

Iskolánk csapata 1. helyezést ért el  a "Békeévek öröksége (1867-1914 )" V. Miskolci
Kultúrtörténeti Versenyen és Kutatószemináriumon.
A csapat tagjai:
Csik Levente Balázs
Szeleczki Balázs
Vadász Márton.
Felkészítő tanáruk Dr. Kavecsánszki Máté

 

Adója 1%-ának felajánlása

Mint minden évben, idén is lehetőségünk van arra, hogy adónk egy százalékával támogassunk civil szervezeteket és egyházakat.

Tisztelettel kérjük mindazokat, akiknek lehetőségük van rá, és egyetértenek a Dóczy Alapítvány céljaival, hogy befizetésükkel, illetve az adóbevallásukban adójuk 1%-ának  felajánlásával támogassák a Dóczy Gimnázium működését!

Kedvezményezett neve: Dóczy Alapítvány

Adószám: 18556269-1-09

Bankszámlaszám: 11738008-20716099

Kérjük továbbá, hogy személyi jövedelemadója 1%ával támogassa a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát!

Kedvezményezett neve: Magyarországi Református Egyház
Technikai szám: 0066

 

Módosítás: (2015. április 10. péntek, 07:05)

 

Rendhagyó biológiaóra a Kollégiumban

A 7.a osztály egy rendhagyó biológia órán ellátogatott a Református Kollégiumba,ahol
megnéztük az 1850-es évekre visszanyúló állatgyűjteményt,amely sok ritkaságot tartalmaz.  
Kovács János, híres Afrika-kutató  gyűjtésének néhány érdekesebb darabja még ma is a gyűjteményben található (batla, kanalasgém 1852-ből).
Az egyedülálló gyűjtemény fénykora az 1920-as évektől Nagy Jenő, egykor gimnáziumi tanár, Európa-hírű ornitológus munkássága idejére tehető
A közel 300 madár, emlős preparátum nagyon tetszett a gyerekeknek.

Takács Judit

 
További cikkeink...
Kép találomra
100_8514.JPG
Lícium Médiaportál
Hirdetés
Szavazások
Új honlap
 
Névnap
Ma 2015. augusztus 02., vasárnap, Lehel napja van. Holnap Hermina napja lesz.
Ki olvas minket
Oldalainkat 3 vendég böngészi
Megújult a Dóczy
Hirdetés