Advent a Dóczyban

Bonyodalmak mikulás előtt

Ezzel a címmel adott elő a tanárok gyerekeinek a 11. B osztály 2021. december 6-án egy izgalmakkal teli rövid mesejátékot. Perla Erzsébet dramatizált több meserészletet, verseket válogatott hozzá, és ezek összefűzéséből egy komplett történetté szerkesztette. Braunné Veres Éva osztályfőnökként nyomon kísérte a betanítás folyamatát, és segítséget nyújtott a díszletek kivitelezésében. Ki más rendezhette volna be Hókabukki orvosnál (Sugár Bence) a gyógynövényeket rejtő szobát mint egy biológia-kémia szakos tanár? A gyerekeket Bohóka (Bihari Zsófia Gréta) vezette végig a kalandok során Nyimnyám nyúl (Salánki Nóra) segítségével, aki a Mikulás erdejében él. Aggódhattunk a rénszarvas fájós lábáért, kétségbe estünk, hogy a manók torkossága miatt az idén nem jut elég szaloncukor a csomagokba. De aztán minden elrendeződött, és a Mikulás (Boros Krisztián) szokás szerint megérkezett a gyerekek örömére. Bár volt, aki kissé félszegen az anyukája biztonságos, ölelő karjában járult a Télapó elé.

Természetesen a Dóczy egész közössége szaloncukrot bontogatott a délelőtt folyamán, mert a hagyományokhoz híven a DÖK szervezésében minden osztályterembe ellátogatott a Mikulás, sőt a tanárok se voltak rosszak egész évben, mert senki se kapott virgácsot…

Adventi zenés áhítat

Néha előre tudjuk, hogy valami nem lesz olyan, amilyennek megszoktunk, mert új körülmények között az alkalmazkodás csak kevesebbet tesz lehetővé. Nem rosszabb, csak más, szerényebb, kevésbé nagyszabású, szűkebbre szabott ebben-abban, ezért kicsit suta. Persze így is ajándék (tavaly erre nem volt mód a járvány miatt), lehetőség arra, hogy egy órányi időre a várakozásunkat ünnepivé formálja a hangzás szépsége, és mi párbeszédbe lépjünk vele, ahogy kiváltja a lélekben a hatását.

Hiányoztak a vendégek, a hangszeres, önálló produkciók. Kertes Fruzsina (biológia-kémia szakos gyakornok) éneklése nyitotta a programot, aztán bemutatkozott a Dóczy dicsőítő zenekara Bertha Zoltán intézményi lelkész vezetésével, és szolgált a Dóczy Vegyeskara, valamint a Tanári Kórus Király Levente Zsolt karnagy elhivatottságának köszönhetően.

A tanárok a Reskontó étteremben zárták az estét egy közös vacsorán, ahol csak egyetlen szabály volt, hogy az iskolai nehézségek, gondok-bajok maradjanak az ajtón kívül.

Betlehemezés

A 9. C osztály felelevenítette Takács Judit osztályfőnök szervezésében azt a hagyományt – ami pár évig szünetelt –, hogy a téli szünet előtti utolsó tanítási napon betlehemezők járják az osztálytermeket ezzel is fokozva a várakozásunkat. A diákok nagy átéléssel adták elő Jézus születésnek a történetét. Minden apróságra ügyeltek: volt plüssből birka ajándékként, Mária kék színben lépett a terembe, a pásztorok is nagyon ügyesen hangsúlyozták a szójátékokat. Mindig rácsodálkozom a népnyelv sokszínűségére, kifejezőerejére, hiszen nagyon gazdag és változatos a betlehemi játékok szövege. Köszönjük, hogy megörvendeztettek bennünket.

Az adventi időszakban az épület minden folyosóját feldíszítették a diákok a DÖK kezdeményezésére, így naponta emlékeztetett bennünket a környezet, hogy a szívünket tárni kell…

Gyűjtöttünk

Kék vödör, szeretetcsomag és cipősdoboz. A tanári folyosó fél oldalán napról napra gyarapodott a tartós élelmiszerek mennyisége. A tanáriban és a könyvtárban gyűltek a díszbe öltöztetett cipősdobozok. Ha számszerűen nézem, akkor ebből hatvan darab állt halomban a tanítás utolsó napján. De hozzuk közelebb ezt a számot! Két osztálynyi gyereknek, kamasznak varázsolunk mosolyt az arcára ezeknek köszönhetően karácsonykor.

A kibocsátó istentisztelet elhangzó bizonyságtétel viszont ráébresztett bennünket arra, hogy úgy nagyon könnyű adni, ha van miből, ha az nem áldozatvállalásból fakad, amikor nem kell hozzá különösebb erőfeszítés a lemondáshoz. Az igazi megajándékozás az, amikor a saját javamat nem tekintem elsődlegesnek, kiszorítom a szegénységem ellenére a másik örömére azt, amivel őt meg akarom vendégelni. Pedig lenne máshol helye annak a pénznek, de én mégis a másikra fordítom. A fukar soha nem tapasztalja meg azt, hogy érdemes odafigyelni arra, hogy akár erőn felül is éreztessem a másikkal ebben a formában is a kivételességét.

December van, ünnep-hónap: / itt az ideje a hónak!”

(Szabó T. Anna)

A téli szünet első napjára valóban havas lett a táj. Ennél többet mit is lehetne kívánni a pihenés, az eltervezett családi programok mellé? Igazi téli hangulat van alakulóban, amikor a forró tea, a forralt bor, a sült gesztenye, a fahéj, a szegfűszeg elmaradhatatlan. (Szabadon bővíthető a sor, hogy kinek mi jelenti ennek az időszaknak az érzékszervi varázsát…) Az irodalomban a hóesés az isteni megbocsátás szimbóluma. Gondoljunk erre is, amikor roppan a hó a csizmánk alatt!

Bizonyára sültek már és sülnek még mézeskalácsok, a bejgli is hamarosan illatozni fog az otthonokban, sorakoznak az alapanyagok az ünnepi menühöz a kamrában, a hűtőben. Talán már vannak, akik ma ki sem kelnek csak délután az ágyból, lehet, hogy lekezdődött a maratoni sorozatnézés, vagy a régen nem látott baráti találkozókat lehet pótolni. Bárhogy legyen, de mindenkinek adassék nyugalom és békesség a téli szünet napjaira, hogy legyen olyasmire ideje, ami eddig háttérbe szorult!

Áldott ünnepeket kívánunk minden honlapra látogatott olvasónknak! Sosem tudjuk, mit tartogat a következő esztendő, csak egy-egy sejtésünk lehet, még akkor is, ha magunk terveztünk oda valamit, vagy oda következik egy esemény a képzés idejében! Engedjük, hogy 2022 beköszöntésével a kedvünket semmi ne szegje, napról napra lebbentse fel nekünk a fátylat arról, ami ma még titok, és éljük meg minden percét egészségben, örömben, derűben, boldogságban!

Összeállította: Perla Erzsébet