2021.04.07-09.

7. Szerda Ének: 485,1 IGEOLVASÁS: Máté 8:23-27.

Annak számára, aki sohasem volt Jézus követője, ez a történet mindig érthetetlen marad. Aki viszont Jézus tanítványai közé tartozik, az hamar megérti a lényeget. Jézus mai követője is sokszor fogja úgy érezni magát, mint az apostolok ott, a Genezáreti tavon, a hirtelen jött viharban. Krisztus követőire ma is veszélyek leselkednek mindenütt.(Ezt napjainkban különösen érezzük.) De minden veszély és kísértés közepette Jézus ma sem hagy bennünket végképp magunkra, és amikor arra a legnagyobb szükség van, akkor ő képes lecsendesíteni még a legnagyobb „vihart” is.
Persze lehet azt mondani, ha keresztyénnek lenni ekkora kockázatokat jelent, akkor nem „szállok Jézussal egy csónakba”, hanem inkább a parton maradok. Aki a parton marad, az valóban nem kerül viharba a nyílt vízen, de az azt sem hallja meg, hogy Jézus megdorgálja és lecsendesíti a tengert, az nem éli át a csodát. Higgyük mi is Krisztus hatalmában!

8. Csütörtök Ének: 487,1 IGEOLVASÁS: Máté 8:28-34.

Ma már csak mosolyogni tudunk az ilyen, és az ehhez hasonló történeteken. A két gadarai megszállottal kapcsolatban egyértelműen súlyos lelki betegségekről beszél a modern orvostudomány, és nem démonokról.
Egy fontos dologban azonban elgondolkodtató marad ez a történet mind a mai napig. Valami van az emberben, nevezzük azt démonoknak, vagy bűnnek, ami miatt valahogy mindig hajlamos lesz arra, hogy önmagát, a másik embert és környezetét is pusztítsa. Ez a pusztító erő ilyen hatalmas mértékben az állatokban nincs meg. A történet szerint a démonok csak az emberekben érezték jól magukat, az állatokban nem maradtak meg sokáig.
De nem csak ez a részlete igaz ma is ennek a régi történetnek, hanem az is, amelyben azt halljuk, hogy Jézus meg tudja szabadítani megszállottságuktól ezt a két gadarai embert, és mindenkit, aki a benne lévő pusztító és romboló erőkkel szemben Hozzá fordul. Fordulj Hozzá te is bátran!

9. Péntek Ének: 488,1 IGEOLVASÁS: Máté 9:1-8.

Képzeld el, hogy mondjuk a világ ma élő legjobb pszichológusa egy időutazást tehetne a Jézus korabeli Izraelben. Szinte biztos, hogy miután munkába állna, rövid időn belül ő lenne a legismertebb orvos messze földön, és pillanatok alatt hatalmas vagyont gyűjthetne össze magának.
Egész egyszerűen arról van szó, hogy Jézus idejében mindenki úgy gondolta, hogy a törvény parancsolatainak az áthágása automatikusan magával hozza a testi betegségeket. Aki súlyos betegséget hordozott, arra azt mondták, hogy az Úr büntetése van rajta, mert valami nagy bűnt követett el, ha pedig már eleve betegen született, akkor meg a szülei nagy bűnei miatt kell szenvednie.
Az ilyen gondolkodás úgy megbénította az emberek többségét, hogy ha a betegségük gyógyítható lett volna, sokan még akkor sem hittek a gyógyulásban, így egész életükben betegek maradtak.
Jézus – amint azt egy mai pszichológus is tenné – előbb a bűntudatot veszi el ettől a béna embertől, visszaadja a lelkébe a gyógyulás reményét, és csak ezután következik a testi nyomorúság meggyógyítása.
Az első lépés a mi esetünkben sem más, mint az itteni történetben. Minden istentisztelet, bibliaolvasás, imádság azt a célt szolgálja, hogy a lelkünk gyógyuljon, mert ha lélekben egészségesebbek leszünk, az szinte minden esetben a testünk egészségére is pozitív hatással lesz. Kövessük mi is ezt a példát!

Áldás békesség!